Legonmakuinen maistiainen nuorkauppakamarista

Jyväskylän Nuorkauppakamari järjesti Lego Serious Play -työpajan Jyväskylän Yritystehtaan tiloissa 9.5.2016. Muutaman tunnin mittaisen, kansainvälisestikin järjestetyn työpajan ideana oli legojen avulla herätellä luovuutta ja tarkentaa oman bisneksen fokusta pilke silmäkulmassa. Tarja Sovijärvi kävi kääntelemässä legendaarisia rakennuspalikoita ja jakaa ohessa kokemuksensa meille rannalle jääneille.

Ystäväni oli jo useamman vuoden ajan houkutellut minua mukaan tutustumaan nuorkauppakamarin toimintaan, mutta tarvittiin todellinen vetonaula (=”hintaan sisältyy kahvi ja legot”), ennen kuin vastasin kutsuun myöntävästi

Osallistuin toukokuun alussa Jyväskylän nuorkauppakamarin organisoimaan Lego Serious Play -työpajaan. Työpajan esittelyssä kerrottiin luvassa olevan oman työn/yrityksen kehittämistä legoja hyödyntäen. Teema on yrityksessämme varsin ajankohtainen, joten odotin innolla, millaisia uusia näkökulmia ja työkaluja löytäisin.

Uniikkeja ankkoja ja yrityslaivoja

Osallistujia oli paikalla yhteensä 16. Työpajan vetäjä Andreas Härtel (JCI Potsdam) jakoi meille kaikille samansisältöiset legopussit, joiden sisältöön kävimme käsiksi heti esittelykierroksen jälkeen.

Aloitimme lämmittelytehtävällä: Poimikaa kaikki keltaiset sekä oranssit palikat ja rakentakaa niistä ankka, aikaa on 90 sekuntia. Ajan päättyessä esittelimme vuorotellen tuotoksemme ja Härtelin kehotuksesta perustelimme, miksi ankkamme on ankka.

Työpajan jatko toisti tätä kaavaa: Saimme tehtävän rakentaa esimerkiksi laivan, jonka jälkeen esittelimme tuotoksemme toisillemme ja Härtelin toimeksiantojen mukaisesti kerroimme muun muassa miten teoksemme kuvaa yrityksemme nykytilaa tai sitä kuinka oletamme asiakkaamme näkevän toimintamme. Härtel kehui vuolaasti rakennelmiamme ja nosti esiin huomioita työskentelystämme ja metodin etenemisestä.

"How would you describe your customer?"

”How would you describe your customer?”

Kolme tuntia hurahti legojen parissa kuin siivillä! Oli todella mielenkiintoista seurata, miten kierros toisensa jälkeen jokaisen osallistujan tuotos oli uniikki, vaikka kaikilla oli käytettävissään identtinen legovarasto. Ihailin luovuutta, joka näyttäytyi niin legorakennelmissa kuin niitä esittelevissä puheenvuoroissakin. Tunnelmaa kuvaa erinomaisesti lausahdus ”tosissaan muttei vakavasti”: Vaikka keskustelu pysyi (lähes) koko ajan asiassa, sai illan kuluessa nauraa vähän väliä.

Käteen jäi palikat ja

Oman yrityksen kehittämisen kannalta työpajan anti ei ihan yltänyt esittelytekstissä kuvattuun, mutta ymmärtääkseni ideana olikin tarjota kokemus menetelmän mahdollisuuksista. Ja siinä onnistuttiin erinomaisesti!

Teen työkseni johtajuus- ja organisaatiovalmennuksia ja vaikka monipuolisten työskentelymenetelmien hyödyntämisen edut ovat minulle tuttu juttu, ja vaikka kaapistani löytyy iso laatikollinen legoja, en ole hoksannut niitä työssäni hyödyntää. Vielä… Tämän maistiaisen perusteella legoilla rakentelu luo tilaa rennolle luovuudelle ja mahdollistaa sitä kautta uusien ideoiden ja oivallusten syntymisen. Eli nimensä mukaisesti Serious Play.

Tarja Sovijärvi

You may also like...

Vastaa