Törmäytyskurssilla Jyväskylän Yritystehdas, JNKK ja JES

Toukokuun, ja samalla kevään viimeinen yritysvierailu järjestettiin Jyväskylän Yritystehtaalle 17.5. Valtavaa osallistujaryntäystä (allekirjoittanut ja puheenjohtaja Jussi Junikka) oli vastassa yritystehtaan projektipäällikkö Markus Mäntynen ja päivän sanaksi muodostui törmäytys.

Meillä on vahva tahtotila tehdä asioita yhdessä Jyväskylässä. Luoda uutta toimintakulttuuria ja ekosysteemiä Jyvässeudulle.

Jyväskylän Yritystehtaalla on hieno missio jota Markus kiteyttää innokkaasti pitkin iltaa. Puhutaan siitä, kuinka asiat hoidetaan toiminta ja tiimit edellä ja kuinka yritystehtaalla luodaan maailman parasta paikallista sparrausohjelmaa. Tulokset puhuvat puolestaan. Viiden toimintavuoden jälkeen Jyväskylän Yritystehtaalla syntyneistä yrityksistä  80 % on edelleen pystyssä ja konkurssiin on ajautunut ainoastaan 0,5 %. Ei huono tulos  jos ajatellaan minkä tilanteen keskelle yrityksiä on synnytetty. Seuraavaksi on tarkoitus miettiä TE-keskuksen kanssa siitä, miten Jyvässeudun 11 000 työttömästä saataisiin hyvät tekijät yritystoimintaan mukaan.

Tällä hetkellä tehtaan uuden karheissa tiloissa Harjun kupeessa Ideasta kasvuun -hankkeen alla takoo reilu kolmekymmentä tiimiä. Tiimeille tarjotaan tukea, verkostoja ja valmennuksia joilla pyritään aggressiviiseen kasvuun. Tökitään oikeaan suuntaan ja annetaan tarvittaessa kritiikkiä, autetaan tekemään ideoista selkeämpiä, systemaattisempia ja siten rahoituskelposia. Törmäytetään hyvät ideat hyvien tekijöiden kanssa. Mallia voi hakea Harwardin iLAB-hankkeesta, jossa on altistettu osaajia toisilleen laittamalla ne saman katon alle. Kun osaajat kohtaavat, syntyy tutkitusti parempia tuloksia.

Yritystehdas on yleishyödyllinen ja yrittäjyyttä edistävä taho, niinpä tiloja voi maksutta hyödyntää vaikka workshop-käyttöön jos siitä on hyötyä ekosysteemille. Näin tehtiin esimerkiksi Lego Serious Play -workshopin kanssa, joka toteuttiin 9.5. kamarin toimesta. JES (Jyväskylä Entrepreneurship Society) järjestää tiloissa joka kuun ensimmäinen sunnuntai kaikille avoimia brunsseja.

Jyväskylän Yritystehtaan toiminnan mahdollistaa pitkälti EU ja Ely-keskus, joka on Ideasta kasvuun -hankkeen päätukija. Partnereina toimii niin Jyväskylän Yliopisto, JAMK kuin Koulutuskuntayhtymä vain muutamia mainitakseen. Ehkä pian myös Jyväskylän Nuorkauppakamari törmäytetään kovemmin Jyväskylän Yritystehtaan ja JESsin kanssa, mikäli Jussin, JESsin presidentin Tapio Auvisen ja projekipäällikkö Markuksen ideoimat yhteistyömallit saavat tuulta alleen.

 

You may also like...

Vastaa