Loistava yrityskulttuuri lähtee läpinäkyvyydestä

Syyskuun TGIF (Thank God It’s Friday!) vei meidät tutustumisreissulle Jyväskylään tammikuussa 2017 perustettuun Goforen sivupisteeseen. Gofore palkittiin Great Place to Work -tutkimuksessa Suomen parhaaksi työpaikaksi 2016 ja pokkasi perään vielä Euroopan laajuisesti 2. sijan. Menestyminen ei ole vain yrityksen sisäistä, se näkyy kyllä viivankin alla. Liikevaihto ja -voitto ovat pitkään suunnanneet ylöspäin ja vauhdilla kasvaa myös henkilöstö. 

Mikä sitten tekee Goforesta Suomen parhaan työpaikan? Se ei suinkaan ole salaisuus, vaan kulttuuria avataan avoimesti kaikille halukkaille kuulijoille.  Nyt 15 henkilöä työllistävässä Lutakon toimistossa meidät otti perjantai-iltana vastaan Site Manager Jaakko Salonen sekä tuore Gofore Crew Assistant Elisa Johansson.

JNKK vieraili Goforen Jyväskylän toimistossa

Läpinäkyvyys on kaiken a ja o.  Numerot ovat jokaisen nähtävillä ja jokainen saa halutessaan ilmoittaa palkkansa julkisesti. Kun tekijöille annetaan kaikki  läpinäkyvästi, he osaavat hyödyntää sitä ja yhteisen tavoitteen eteen ponnisteleminen helpottuu.

Itseohjautuvuus lisää vastuuntuntoa ja motivaatiota

Itseohjautuvuus kuulostaa jopa pelottavalta. Miten osaan tehdä päätöksiä ilman, että esimies antaa siihen luvan? Tälläiseen kulttuuriin ei ihansopeutuminen välttämättä käy yhdessä yössä. Saattaakin mennä pitkäkin tovi, ennenkuin tekijät uskaltavat tarttua itseohjautuvuuden tuomaan vapauteen ja vastuuseen täysillä.

Joku epäröi, että kaikista ei moiseen ole. Jaakko ja Elisa kääntävät ajatuksen toisinpäin. Kaikista on itseohjautuviksi. Jos se ei meinaa onnistua, on yrityksen katsottava peiliin ja mietittävä miten asiassa voidaan petrata, miten kultuuriin voi vielä paremmin perehdyttää.

Itseohjautuvuuteen tuetaan positiivisuuden kautta

Luottamus vilisee kaikissa mahdollisissa muodoissa keskustelun aikana. Puhutaan siitä, miten jo ensimmäisestä kerrasta kun näkee kollegan, luotetaan siihen, että hän osaa tehtävänsä. Kaikkia kohdellaan tasavertaisesti heti rekrytoinnin jälkeen.

Esimiehen lupaa ei  päätöksiin tarvita. Sellaisia kun ei talossa yksinkertaisesti ole.

Yhteisöllisyyttä rakennetaan yhdessä ja vaikka kasvuvauhti on huima ja suurin osa konsulteista työskentelee erityisesti Helsingissä asiakkaiden tiloissa, yhteisöllisyyden tunteesta pidetään kiinni. Yhteisöllisyys rakentuu lopulta pienistä, mutta sitäkin tärkeimmistä asiaoista arjen keskellä. Työkaverit huomioidaan tervehtimallä aina kohdatessa, palkitseminen arjessa, kiitokset, yhteiset kahvitunnit ja yhteinen vapaa-ajan tekeminen takaavat viihtyvyyden myös töissä.

Goforen yksi arvoista on pyrkimys olla paras mahdollinen työpaikka tekijöilleen, johon kuuluu vahvasti palvelukulttuuri.

Palvelu ei koske ainoastaan asiakkaita, vaan ensijaisesti työntekijöitä

Hallinto palvelee työntekijöitä ja työsuhde-edut ajatellaan myös henkilöstön palvelemisena. Työntekijöiden jaksamisesta pidetään huolta. Vaikka laskutusastetta seurataan tarkasti, sitä ei kuitenkaan tehdä henkilökohtaisella tasolla. Goforella on myös oivallettu, että liian alhainen laskutusaste vie pohjan yrityksen kannattavuudelta, mutta liian korkeana työntekijät poteroivat hakkaamaan näppäimistöjään raivokkaasti jolloin ensimmäisenä kärsii yrityskulttuuri.

Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Mutta kun yritystä on alusta asti rakennettu ajatuksella että paikka on työntekijöilleen paras mahdollinen, on tulokset sen mukaisia. Täydellistä ei silti ole, korostaa kumpikin. Epäkohtiakin löytyy, mutta niiden puhumiseen ja puuttumiseen kannustetaan. Läpinäkyvästi, luottaen.

Miten sitten perinteisempi yritys saisi edes ripauksen tätä goforelaista huippukulttuuria omaksuttua omaan työyhteisöön? Viimeiseksi kysynkin, mitä he veisivät Goforen kulttuurista mukanaan, jos olisi pakko vaihtaa perinteisempään työpaikkaan?  Hetken mietittyä Jaakko kuitenkin kertoo, että aloittaisi läpinäkyvyydestä ja sen tuomisesta työyhteisöön.

Läpinäkyvyys luo edellytykset sille, että itseohjautuvuus on mahdollista.

Gofore on 15 vuotta sitten perustettu digitaalisten palveluiden suunnittelun ja kehittämisen asiantuntijayritys. Tällä hetkellä Gofore työllistää yli 350 henkilöä Tampereella, Helsingissä ja Jyväskylässä sekä tuorehkon LeadIn -yritysoston kautta myös Munchenissä sekä Swanseassa. Oranssi kuva on napattu Goforen tekemästä ”Yhdessä huipulle. Askelmerkkejä uuteen työkulttuuriin” -kirjasta, josta on ammennettu myös muita asioita tähän artikkeliin.

You may also like...

Vastaa