Joulupuuta rakentamassa

Tänä vuonna Joulupuu -keräys järjestetään Jyväskylässä  jo 10. kertaa. Juhlan kunniaksi päätimme ottaa selvää muutamilta keräyksessä mukana olleilta yhteistyökumppaneilta, mitä kaikkea Joulupuu-keräys ja siinä mukana olo heille merkitsee.

Osoitus hyvästä tahdosta

“Keräys on merkittävä osoitus ihmisten sosiaalisesta hyvästä tahdosta ja näyttö yhteisvastuusta. Lahjoitusten määrä on lisääntynyt vuosien varrella huimasti ja niitä voidaan kohdentaa laajasti eri tahoille lapsille jaettavaksi. Myös yritykset lahjoittavat enemmän.”, kertoo Jyväskylän Lastensuojelun Avopalveluiden palveluesimies Tarja Anttonen.

Moni lahjoittaja osallistuu joka vuosi ja keräyksestä on tullut osa perheiden joulunperinteitä. Myös koululuokkia, työporukoita ja harrasteryhmiä osallistuu vuosittain keräykseen.

Paljon kuulee myös tarinoita siitä, miten yhden ihmisen innostus osallistua keräykseen tarttuu myös koko organisaatioon.

JYP on hyvä esimerkki vuosittain osallistuva tahona. Jo vuonna 2008 keräyksen suojelijana toimivat JYP-liigajoukkueen pelaajat. Vuonna 2013 JYPin pelaaja Mikko Salmio osallistui ensimmäistä kertaa keräykseen henkilökohtaisella lahjoituksella . “Ostin muutaman Lego-paketin ja lähdin mukaan.

Tuli yksinkertaisesti vain niin hyvä mieli. Kuvittelin mielessäni sen 8 vuotiaan pienen lapsen, sen hymyn.

Viime vuonna ensimmäisen kerran sain ideaksi katsoessani pukuhuoneessa vanhoja mailojamme, noihin nimmarit koko porukalta ja mailat pakettiin. Tänä vuonna juttelin Toimitusjohtaja Aku Valleniuksen kanssa ja homma isoni huomattavasti 200 pelilipun muodossa. Olen hyvin ylpeä saadessani edustaa seuraa, joka tarttuu upeasti tämänkaltaisiin haasteisiin ja kokee ne myös tärkeäksi.”

Vuoden 2016 pääyhteistyökumppanit koossa LähiTapiola Keski-Suomen tiloissa. Kuva Jiri Halttunen

Vuoden 2016 pääyhteistyökumppanit ja sosiaalitoimen edustus  koossa LähiTapiola Keski-Suomen tiloissa. Kuva Jiri Halttunen

“Joulupuu-keräys on paikallisuutta parhaimmillaan. Paikallisilla ihmisillä on mahdollisuus ojentaa auttava kätensä oman paikkakuntansa apua tarvitsevien lapsiperheiden puoleen. Asiakkaat ovat ottaneet Joulupuu-keräyksen LähiTapiola Keski-Suomen Asemakadun toimistollamme sydämellisesti vastaan.

Joulupuussa yhdistyvät lasten pyyteetön auttaminen, ihmisten henkilökohtainen panos ja välittäminen sekä yritysten aktiivisuus.

Joulupuu tuo hyvän mielen niin lahjojen antajille kuin projektissa mukana olleille, mutta ennen kaikkea lahjan saajille eli lapsille ja nuorille perheineen,” sanoo asiakkuusjohtaja Kaisa Lukkarinen LähiTapiola Keski-Suomesta.

Ennen kaikkea keräys tuottaa iloa ja mahdollistaa monelle vähävaraiselle perheelle joulumielen.

Näinkin voi Joulupuu-keräyksessä muistaa.

Näinkin voi Joulupuu-keräyksessä muistaa.

Keräyksen järjestävälle Jyväskylän Nuorkauppakamarille täysin talkootyönä toteuttava projekti mahdollistaa paremman joulun isolle määrälle lapsia. Ja vaikka keräys vie ison osan talkoolaisten vapaa-ajasta näin joulun alla, on siitä saatu hyvä mieli tärkeä.

Joulumieltä keräys tuottaa valtavasti myös lahjojen jakelua koordinoivalle Avopalvelujen yksikölle ja työntekijöille sekä keräykseen osallistuville yhteistyötahoille, joita on mahtunut vuosien varrella mukaan useita. Ilman heidän panostaan keräyksen toteuttaminen olisi mahdotonta.

Jyväskylän Nuorkauppakamarilaiset keräyksen jälkeen paketteja lajittelemassa 2015.

Jyväskylän Nuorkauppakamarilaiset keräyksen jälkeen paketteja lajittelemassa 2015.

Suurin panostus tulee kuitenkin lahjoittajilta. Ilman tavallisten ihmisten panostusta ei viimekään vuonna olisi saatu kasaan yli 2 500 lahjaa.

Keräykseen on helppo osallistua, jokainen lajoittaja saa itse päättää minkälaisella panoksella on mukana. Arvolla ei ole väliä, kunhan lahja on uusi tai itse tehty. Myös lahjakortit itse valitsemalla summalla ovat toivottuja ja erittäin tervetulleita.

Mutta mitä sanovat lahjan saajat?

Palaute lahjan vastaanottavilta perheiltä on erittäin kiitollista ja tyytyväistä. Lahjat eivät ainoastaan tarkoita uusia leluja ja vaatteita lapsille. Lahjakortit mahdollistavat perheille myös tärkeää yhteistä tekemistä mm. pelien, elokuvaelämyksien, uimahallikäyntien ja JYPin pelien kautta.

Kaikki nämä helpottavat vanhempien taloudellista painetta sekä vähentävät lasten eriarvoisuutta.

Jyväskylän alueella lahjat jaetaan sosiaalitoimen kautta mm. lastensuojelun, aikuissosiaalityön, kotoutumispalvelujen ja varhaisen tuen perheisiin. Lisäksi lahjoja voidaan jakaa mm. diakoniatyöhön.

“Jakelun koordinointi toimii hyvin, kun lahjoitukset voi kohdentaa perheisiin tuttujen työntekijöiden kautta”, kertoo Tarja.

Joulupuu-keräys järjestetään valtakunnallisesti. Tänä vuonna Jyväskylässä jo 10. kerran.

Joulupuu-keräys järjestetään valtakunnallisesti. Tänä vuonna Jyväskylässä jo 10. kerran.

Joulupuu-keräystä on järjestetty valtakunnallisesti jo 13 vuotta, Jyväskylässä ensimmäisen kerran vuonna 2007. Tänäkin vuonna mukana on n. 30 paikallista Nuorkauppakamaria ympäri Suomen, useita paikkakuntia ja kymmeniä keräyspisteitä Suomen Nuorkauppakamareiden organisoimana.

You may also like...

Vastaa