New York ja sukupuolten rauha
Mitä, missä, milloin?
Maailman Nuorkauppakamari (JCI) järjestää vuosittain, Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) ja keskeisten yhteistyökumppanuuksien kanssa Global Partnership Summit -tapahtuman (GPS). Tänä vuonna tapahtuma oli New Yorkissa 24…27.7.2018, josta viimeinen päivä vietettiin YK:n tukikohdassa isossa salissa. 2018 teema oli sukupuolten tasa-arvo.
Tutustu teemaan: https://sustainabledevelopment.un.org/sdg5
Saatteeksi
Sanottakoon rehellisesti, että meinasin laiskotella tämän matkakertomuksen kirjoittamisen kanssa… siis jättää koko homman tekemättä. Olen kuitenkin nyt kesän jälkeen ollut liian monessa tilanteessa, jonka vuoksi katsoin velvollisuudekseni kirjoittaa tämän. Oheiset tilanteet ovat siis kotiinpaluuni jälkeen täältä Suomesta:
- Mies: ”Kun eihän noista [osoittaa projektissa työskennelleitä naisia] ole tekemään (liiketoimintaympäristössä) päätöksiä.”
- Mies: ”Mutta kyllähän joukkoraiskauksessakin yhdeksän (miestä) kymmenestä (10. osapuoli on siis nainen) tykkää siitä.”
Turismia
Katsoin lentokoneessa ”The Shape of Water”-elokuvaa, jossa mykkä nainen rakastuu vesiolentoon. Naisen paras ystävä on homoseksuaali. Elokuvassa pääpahismies sanoo naispääosan esittäjälle virtsattuaan: ”Oh, no. No, a man washes his hands before or after tending to his needs. It tells you a lot about a man.” (karkin rouskuttelua) ”He does it both times – points to a weakness in character.”. Hyvää herättely sukupuolisuuteen, rakkautteen… Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka eivät kavahda sci-fiä ja haluavat pohtia arvojaan.
Lähdimme kohti New York Cityä perjantaina 20.7. Nähtävää on paljon, joten heti lauantaille oli varattu liput Vapaudenpatsaalle. Ääniopas roikkumaan kaulaan ja menoksi. Alunperin Ellis Island ja Vapaudenpatsas toimivat siirtolaisten vastaanottokeskuksina. Tähtimäinen jalusta oli puolustusta varten. Sotilaallisesti sijainti on erinomainen. Vapaudenpatsaan sisällä on Gustave Eiffelin tekemä, teknisesti ottaen, Eiffel-tornin prototyyppi. Kruunuun pääsee, jos varaa liput riittävän ajoissa. Soihtuun ei pääse enää, mutta mm. JCI maailman presidentti Dawn Hetzel oli lapsena siellä käynyt.
Itselleni tärkeä pyhiinvaelluskohde oli erityisesti Sarah Jessica Parkerin tähdittämän ”Sinkkuelämää”-sarjan asunnon sisäänkäynti. Liittyihän tämäkin teemaan, koska sarja avasi paljon naisiin ja sukupuoliseen keskusteluun liittyviä tabuja. NYC on hieno ja outo mesta. Monessa paikassa ruoka on kallista, maultaan huonoa ja palvelu kehnoa. Must-see paikka? Ehkä. Rentouttava lomapaikka? Ei missään tapauksessa.
Seminaari
Rankka reissu… Tällä kertaa haluaisin sanoa, että alkoholin, rankkojen iltabileiden jne. takia – mutta ei. Yhdet iltabileet, joissa New Yorkin kamarit jakoivat tunnustuksia.
Rankkaa, koska ensimmäisenä seminaaripäivänä kysyttiin esimerkkejä työelämästä. Mieleeni tuli aiemmassa työssäni sihteerini kanssa keskustelu, jossa hän kertoi kuulleensa useasti: ”Voisiko joku mies ottaa tämän puhelun?”, koska hänhän ei naisena voinut tietää näitä ”teknisiä juttuja”. Todellisuus oli toinen ja suurin osa näistä ”tehokkuuteen pyrkivistä miehistä” ymmärsivät sen. Kerroin esimerkin kuuluvasti seminaaritilassa. Häpeä iski vasta myöhemmin hotellihuoneessa, kun kuvasimme seminaarikoostetta. Jos näin on meillä sukupuolisen tasa-arvon kärkimaassa – millaista touhu olisi pahemmissa paikoissa?
Rankkaa, koska ensimmäisen ryhmäkeskustelun alkuun oikealla istuva afrikkalainen nainen kertoi, ettei heillä ole ongelmia, joista puhuin. Vasemmalla istuva nainen näytti lehtijuttua, jossa mies oli hakannut vaimonsa kuoliaaksi tämän tanssittua toisen miehen kanssa. Afrikkalainen nainen sanoi: ”Juu, no tuota meilläkin on.”. Naamani vääntyi.
Seminaariaiheena oli sukupuolten tasa-arvo, mutta avauspuheenvuoroissa kerrottiin avoimesti, että keskitymme naisten voimauttamiseen. Ja ihan oikein tehty. Tässäkin oli jo paljon purtavaa. Kuitenkin esim. koulutusta koskevissa keskusteluissa kerroimme, että Suomessa tilanne on päinvastainen esim. syrjäytymisen suhteen. Nuoret miehet vieraantuvat ja tippuvat koulutuksesta naisia enemmän.
Tapasin monia hienoja ihmisiä, mm. ’Last Samurai’ -elokuvassa minua kovasti sykähdyttäneen Shin Koyamadan.
Kävimme myös oheisohjelmissa mm. kodittomien suojan esittely- ja keskustelutilaisuudessa, jossa oli todella hieno tunnelma. Henkilökunta pyysi, oman toiminnan esittelyn päätteeksi, saada kuulla meidän vierailijoiden maiden kodittomien tilanteet. Oli todella kiinnostavaa kuulla parikymmentä maata lyhyessä ajassa. Ihmiset olivat yllättävän kartalla maansa asioista. Niin entä se NYC? Maltillinen arvio on, että suurkaupungissa on tällä hetkellä noin 600.000 koditonta.
YK
Perjantaina kokoustimme YK:n päämajan isossa salissa. Richard Lui -uutisankkuri ja mediapersoona piti hienon puheen ja johti ammattimaisesti keskustelua. YK:n pihalla on mielenkiintoista taidetta, myös suomalaista.
Oli todella vaikuttavaa kiertää saleissa, jotka on nähnyt aina TV:n välityksellä. Hienoa oli saada myös toivoa ja uskoa, että kyllä löydämme rauhan kaikkien ihmisten välille.
Mitä jäi käteen?
Paljon kokemusta sukupuolten välisestä tasa-arvosta, arvokeskusteluista ja haastavista tilanteista. Katso videokoonti:
Kotimatkalla lentokoneessa sivistin itseäni katsomalla ”Battle of the Sexes” -elokuvan. Suosittelen. Perustuu tositapahtumiin, katso traileri.
Kiitos!
Kirjoittaja, Aleksi Graf, on Jyväskylän Nuorkauppakamarin vastavalittu valmistautuva puheenjohtaja (DP) vuodelle 2019. Voit rohkeasti kysyä lisää Aleksilta tästä ja muista kansainvälisistä Nuorkauppakamari -tapahtumista.